Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z serem i nutką cytrynową

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser półtłusty 1 kg
mąka pszenna 1 kg
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
ocet 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1/2 l
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cytryna 1 sztuka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z serem i nutką cytrynową

Cytrynę sparzyć. Na tarce zetrzeć skórkę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać.
Dodać śmietanę, wbić żółtka.
Dodać ser i ocet.
Wszystko razem dokładnie wymieszać na zwarte ciasto.
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować na ok. 2,5 cm i wykrawać najpierw szklanką większe koła a następnie w środku mniejsze kieliszkiem.
Oponki smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wystudzone posypywać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.01.2017 12:02
smaczne,. ale po nich rośnie oponka ;)
Jolanta40 22.11.2016 11:10
apetycznie wyglądają
atort111
atort111 17.02.2016 13:46
smakowicie , do kawki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak