Przepis i sposób przygotowania na: Babka w wersji z bakaliami
mąka pszenna 3/4 szklanki
margaryna 125 g
jajka 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
olej 3 łyżki
ocet 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 garść
migdały 1 garść
rum 2 kieliszki
kakao rozpuszczalne 2 łyżki
cukier puder
sok z cytryny
Orzechy i migdały posiekać nożem na drobno.
Przełożyć do miseczki i zalać rumem.
Pozostawić do przegryzienia.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
3/4 szklanki cukru połączyć z żółtkami, dodać margarynę i zmiksować na puszystą pianę. Do masy dodawać stopniowo mieszankę mąk olej i ocet.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze ubijać.
Połączyć z ciastem.
Część ciasta odlać i dodać do niego kakao.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, nalać 1/2 białego ciasta.
Na wierzch położyć nasączone orzechy z migdałami, zalać resztą białego ciasta.
Wierzch, po środku polać ciemnym ciastem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez ok 50 minut.
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać nim ciasto.