Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i fetą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
woda 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
szpinak 300 g
feta 100 g
mięta kilka listków
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i fetą

Świeży szpinak dokładnie myjemy, odcinamy gałązki i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy pokruszoną fetę, kilka listków mięty, pieprz i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Miksujemy, ale nie całkiem na miazgę.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie się łatwo lepiło). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać cisato, dodać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami po parę minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 03.01.2012 12:25
muszę wypróbować przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak