Sposób przygotowania

Świeży szpinak dokładnie myjemy, odcinamy gałązki i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy pokruszoną fetę, kilka listków mięty, pieprz i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Miksujemy, ale nie całkiem na miazgę.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie się łatwo lepiło). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać cisato, dodać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami po parę minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    muszę wypróbować przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !