Sposób przygotowania

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( mi to zazwyczaj zajmuje około 10 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40-45 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i króciutko ponownie zagniatamy. Wykładamy na lekko posmarowaną oliwą blaszkę do pizzy ( ma mam okrągłą, z otworkami o średnicy 32 cm.).

To, co na nią położymy zależy tylko od nas i od tego, na co mamy ochotę. Oto moja propozycja :

100 g szynki szwarcwaldzkiej
5 plasterków salami
1 mała cebulka
100 g małych oliwek ( po połowie zielonych i ciemnych)
250 g mozarelli
około 3 łyżek startego parmezanu
kilka łyżek ketchupu
przyprawa do pizzy
suszone oregano

W miseczce mieszamy ketchup z przyprawą do pizzy i smarujemy nim ciasto. Cebulę cieniutko szatkujemy na półksiężyce i kładziemy na ciasto. Szynkę i salami kroimy na paseczki ( niezbyt duże) i układamy na cebuli. Posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Oliwki przekrajamy na połówki i wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojona mozarellę i posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    zjadłabym ...:P
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ale pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nawe nawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nawe nawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nawe nawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nawe nawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nawe nawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !