Sposób przygotowania

Krok 1.

Na stolnicę wysypuję mąkę. Wbijam jajko, lekko zgniatam i dodaję wody. Najlepiej by była gorąca, albo bardzo ciepła. Nie może być zimna, bo pierożki wyjdą twarde. Ciasto trzeba wyrobić, następnie podzielić na mniejsze części.
Krok 2.

Jedną część ciasta rozwałkowuję, drugą na ten czas mam schowaną pod ściereczką by nie obeschła. Wałkując ciasto podsypuje je mąką, aby nie lepiło się do stolnicy czy wałka.
Krok 3.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka np. przy użyciu szklanki. Wypełniam kółeczka ciasta jagódkami (ja wkładam dwie małe łyżeczki jagód) oraz sypię cukier (około pół łyżeczki).
Krok 4.

Czas na sklejanie. Delikatnie zwilżam wodą brzegi ciasta od wewnętrznej strony (te brzegi, które będę łączyć ze sobą), ułatwia to ich zlepianie. Łączę pierożka i robię mu falbanki.
Krok 5.

Tak przygotowane pierożki wrzucam partiami do wrzącej osolonej wody i gotuję kilka minut. Do wody dodaję łyżkę oleju – pierogi nie będą się sklejać na talerzu nawet następnego dnia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !