Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
masło 100 g
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Parowce

Mleko wlewamy do miseczki, lekko podgrzewamy.
Wkruszamy drożdże, mieszamy.
Dodajemy cukier, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy.
Dodajemy rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka.
Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie formujemy kuleczki.
Wodę wstawiamy do garnka na 1/3 wysokości i doprowadzamy do wrzenia.
Na garnek nakładamy metalowe sito, układamy na nim w odstepach kuleczki z ciasta, zakrywamy misą i parujemy przez 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 17.07.2012 08:56
chyba dzisiaj zrobie takie mniam
matriasik 20.06.2012 17:23
Kocham takie jedzonko
malaczarna23 23.11.2011 12:48
pycha
maryśka 20.09.2011 08:56
fajne
Andzia1977
Andzia1977 23.08.2011 01:22
uwielbiam je, ale u mnie specjalistką jest babcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak