Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ciemny z żurawiną

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 kg
mąka razowa 1/2 kg
drożdże świeże 1 kostka
mleko
sól szczypta
żółtko jaj 1 sztuka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ciemny z żurawiną

Do miseczki nalać 1/2 szklanki mleka i lekko podgrzać w mikrofali.
Drożdże pokruszyć ręką i dodać do mleka.
Wymieszać, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
Wierzch posypać łyżką mąki razowej i odstawić na 10.
Mąkę żytnią i razową wsypać do miski.
Dodać sól, wsypać żurawinę i wymieszać.
Dodać rozpuszczone drożdże i początkowo 1,5 szklanki mleka.
W razie potrzeby dolać mleka (ilość mleka zależy od chłonności mąki).
Wszystkie składniki wyrobić na sprężyste ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie blat kuchenny posypać mąką, przełożyć na niego ciasto i uformować bochenek.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy, odstawić jeszcze na 30 minut, po czym włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem,
czy już jest suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 16.05.2012 23:55
Genialny!!!
malaczarna23 16.10.2011 10:20
świetny swoiski chlebuś
iziona 20.08.2011 08:13
Kurczę jeszcze nigdy mi taki ładny nie wyszedł,podziwiam Wszystkich co potrafią zrobić takie cudo .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak