Sposób przygotowania

Do miseczki nalać 1/2 szklanki mleka i lekko podgrzać w mikrofali.
Drożdże pokruszyć ręką i dodać do mleka.
Wymieszać, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
Wierzch posypać łyżką mąki razowej i odstawić na 10.
Mąkę żytnią i razową wsypać do miski.
Dodać sól, wsypać żurawinę i wymieszać.
Dodać rozpuszczone drożdże i początkowo 1,5 szklanki mleka.
W razie potrzeby dolać mleka (ilość mleka zależy od chłonności mąki).
Wszystkie składniki wyrobić na sprężyste ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie blat kuchenny posypać mąką, przełożyć na niego ciasto i uformować bochenek.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy, odstawić jeszcze na 30 minut, po czym włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem,
czy już jest suchy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Kurczę jeszcze nigdy mi taki ładny nie wyszedł,podziwiam Wszystkich co potrafią zrobić takie cudo .
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    świetny swoiski chlebuś
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Genialny!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !