Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
żółtko jaj 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
spirytus 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 250 ml
cukier waniliowy 1/2 opakowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę przesiać do miski.
Dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dokładnie połączyć suche składniki.
Dodać żółtka, spirytus i śmietanę.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto po wyrobieniu podzielić na 2 części i włożyć na 10 minut do zamrażalnika.
Stolnicę podsypać mąką.
Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości.
Następnie wycinać szklanką koła a w nich kieliszkiem robić po środku dziurki.
Na patelni rozgrzać olej i układać wykrojone ciasto na tłuszcz.
Smażyć z każdej strony na złoto i to samo powtórzyć z resztą ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak