Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki sodowe

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 gramów
cukier puder 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
maślanka 400 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki sodowe

Mąkę przesiać. Dodać łyżeczkę, soli, sodę, cukier puder.
Wymieszać suche składniki tak, aby dobrze połączyły się z sodą.
Następnie dodać maślankę. Wszystko razem wymieszać dokładnie ręką na elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno zbytnio kleić się do rąk, aby można je było formować.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować bułeczki. Pozostawić je na blaszce jeszcze na ok. 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni.
Piec 15 minut sprawdzając wykałaczką, czy ciasto nie jest już klejące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 26.05.2012 23:31
Fajniutkie
Kate131 16.02.2012 10:24
fajne
agnieszka137 20.08.2011 23:51
rumianiutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak