Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny baranek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 40 g
cukier 40 g
mąka tortowa 80 g
mąka ziemniaczana 40 g
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki
sól szczypta
czekolada 1 tabliczka
pisak spożywczy czerwony 1 sztuka
cukierki do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny baranek

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę lekko posiekać nożem, dodać cukier, utrzeć.
Dodać cukier waniliowy, sól oraz jajko. Wszystko utrzeć, dodając stopniowo dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy (pomimo takich pozorów, ciasto nie wycieknie przez szpary złączeniowe formy) i włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piec ok. 30 – 40 min. Reszta składników to wybrany przez nas sposób ozdoby. Ja użyłam czekoladę, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej i szybko wylałam na baranka, ponieważ czekolada taka szybko zastyga.
Krzyż zrobiłam pisakiem spożywczym, oczy z cukierków do zdobienia ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 21.03.2013 11:12
piękny ten baranek
daria2911 07.04.2012 11:40
super:)
bernadetta2 30.03.2012 20:01
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak