Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pastel de choclo

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kukurydza 85 dag
filet z kurczaka 60 dag
mąka kukurydziana 8 dag
skrobia ziemniaczana 3 dag
masło 3 dag
smietana 18% 200 ml
cebula biała 2 szt.
jajko 2 szt.
czosnek 3 ząbki
cukier brązowy 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat ½ łyżeczki
rosół wołowy 100 z drobiem
mięso mielone wołowe 70 (zrazowe)
oregano 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pastel de choclo

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać ½ łyżki soli, połowę pieprzu oraz kminek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz drobno posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Połączyć z papryką słodką mieloną oraz chili. Dodać zmieloną wołowinę. Smażyć 8 minut i podlać bulionem. Przykryć i dusić pod przykryciem 30 minut. Na patelnię przełożyć kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut (bulion powinien całkowicie wyparować). Wymieszać z oregano.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Za pomocą Bendera rozdrobnić kukurydzę. Dodać śmietanę, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, pozostałą sól oraz pieprz. Wymieszać. W rondlu rozpuścić masło i dodać purée kukurydziane. Zagotować.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć wołowinę z kurczakiem , warzywami i przyprawami. Na warstwie mięsa równo rozłożyć masę kukurydzianą. Po wierzchu posypać brązowym cukrem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 02.11.2012 23:27
świetne
smerfetka79 11.08.2012 22:40
świetny przepis..a kukurydzy w takiej postaci jeszcze nie jadłam
Jastinka 09.03.2012 16:07
super
jolaxa1 29.10.2011 13:38
super
aguus 04.09.2011 12:00
Chętnie wypróbuję przepis:)
Ewa111 27.08.2011 22:12
ciekawa nazwa
pawel6 25.08.2011 16:56
Zapowiada się niezwykle smacznie:)
Misiek1 22.08.2011 14:33
Super zapiekanka!
Nina7 20.08.2011 21:16
Wygląda bardzo zachęcająco...
ewasylwia 20.08.2011 11:16
ciekawe
pacpaw 19.08.2011 23:07
a w tej księdze jak zwykle ciekawie i pouczająco :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak