Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajta - kurczak w ostrym sosie paprykowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka ½ kg
papryka czerwona 1 szt.
cebula biała 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
czosnek 4 ząbki
bulion drobiowy 150 ml
masło 1 łyżka
smietana 18% 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól ¾ łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat ½ łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sajta - kurczak w ostrym sosie paprykowym

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze ½ łyżeczki soli wymieszaną z pieprzem ziołowym. Pokroić na plastry. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać oczyszczoną, umytą pod bieżącą wodą, osuszoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i chili. Lekko podsmażyć i dodać sproszkowane przyprawy: paprykę słodką mieloną, chili pieprz Cayenne oraz pozostałą sól. Starannie wymieszać. Dodać plastry kurczaka. Podsmażyć z każdej strony i podlać 100 ml zimnego bulionu drobiowego. Dusić pod przykryciem 10 minut. Pozostały bulion wymieszać z mąką i śmietaną. Połączyć z pozostałymi składnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 27.10.2012 15:09
lubie ostre potrawy,więc na pewno wypróbuje
kasienka23 03.11.2011 09:08
na pewno smaczne
kotlet 21.10.2011 23:53
chętni bym spróbował
Nina7 20.08.2011 21:15
Musi być piekielnie ostry
ewasylwia 20.08.2011 11:15
zjadłabym coś takiego
patusia 19.08.2011 23:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak