Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże. Odstawić. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić z cukrem. Dodać do mąki rozczyn z drożdży, masę jajeczną, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Zagniatając ciasto wlewaj roztopione masło. Ciasto ułóż w misce, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką. Formować pączki, kłaść łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepiać. Układać je na desce. Kiedy pączki podrosną smażyć na złoto z obu stron na oleju. Wyjmować na papier kuchenny.
3. Kremówkę ubić z usztywniaczem i łyżką cukru pudru. Zimne pączki nadziewać bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !