Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z czarnych porzeczek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 1 kg
cukier 1/2 kg
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z czarnych porzeczek

Porzeczki myjemy i wkładamy do garnka,dodajemy umyte obrane ze skórki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki skropione sokiem z cytryny jabłka,wlewamy odrobinę wody przykrywamy i rozgotowujemy na małym ogniu.Do rozgotowanych owoców dodajemy skórkę otartą z umytej i wyparzonej cytryny oraz cukier,zdejmujemy pokrywkę i całość smażymy przez kilkanaście minut aż masa zgęstnieje.Gorący dżem rozkładamy do słoików zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.02.2013 18:45
pycha
iza15 19.12.2011 23:04
jest zdrowy na serce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak