Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane w sosie waniliowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
cukier kryształ 9 dag
śmietana 30% 250 ml
mleko 150 ml
sok brzoskwiniowy 50 ml
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
masło 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
woda 50 ml
brzoskwinie 4 szt.
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane w sosie waniliowym

Do szklanego naczynia wlać mleko, sok brzoskwiniowy i wodę mineralną niegazowaną. Wsypać mąkę pszenną, 3 dag cukru oraz wbić 2 jaja. Połączyć składniki w celu uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Do ciasta naleśnikowego dodać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Wlewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony.

Twaróg wymieszać z 3 dag cukru oraz żółtkiem. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę (pozostawiając kilka półplasterków do dekoracji).

Na każdym usmażonym naleśniku ułożyć po porcji sera i owoców pokrojonych w kostkę. Zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę zmiksować z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym. Tak przygotowanym sosem polać naleśniki.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Zapiekać 15 ,minut. Podawać udekorowane pozostałymi brzoskwiniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 29.11.2011 17:47
taką kolację to ja bym zjadła ze smakiem;)
aguus 04.09.2011 11:59
Uwielbiam naleśniki!!
Nina7 20.08.2011 21:14
Oj... Takie pyszności....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak