Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane cytryny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 10 szt
nasiona gorczycy 1 łyżeczka
papryczki chilli 2 szt
cukier 15 dkg
sól 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane cytryny

Cytryny myjemy,sparzamy wrzątkiem osuszamy i kroimy na ćwiartki,usuwamy widoczne pestki,przesypujemy solą i zostawiamy na noc w szklanej salaterce.Nasiona gorczycy prażymy na suchej patelni na małym ogniu ponieważ strzelają i dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli.Cytryny odcedzamy i układamy w słoikach przesypując uprażoną gorczycą i papryką.Z uzyskanego po odcedzeniu cytryn płynu gotujemy syrop dodając cukier,imbir i pół szklanki wody.Gorącym zalewamy cytryny,zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.Nadają się do jedzenia po miesiącu.Fajny dodatek do mięs ,ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.11.2011 15:57
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak