Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ałatka z gotowanych porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pory 3 szt
sałata lodowa kilka liści
pomidory obrane ze skórki 2 szt
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
żółtko surowe 1 szt
ocet balsamiczny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ałatka z gotowanych porów

Łyżkę ostrej musztardy mieszamy z żółtkiem,dodajemy łyżkę octu balsamicznego,dwie łyżki oliwy,natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i cukrem.Odcinamy korzenie i zielone końce porów i zostawiamy tylko białe końcówki około 20 centymetrowe,przecinamy wzdłuż,dokładnie myjemy i wkładamy do osolonego i ocukrowanego wrzątku,wlewamy sok z cytryny i gotujemy 10 min,odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.Sałatę myjemy odsączamy i rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.Pomidory sparzamy obieramy ze skórki kroimy na cząstki i układamy na sałacie,jajka obieramy ze skorupek kroimy na plasterki i układamy na liściach sałaty.Ostudzone pory kroimy na dwu centymetrowe kawałki wkładamy do salaterki polewamy sosem i również układamy na sałacie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 03.09.2011 22:21
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak