Sposób przygotowania

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i zasypać cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania bułeczek). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować zostawionym wcześniej, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- aż ciasto pięknie się zarumieni.
Ostudzony chleb pokroić na kromki i zapiekać w tosterze.

Jajka roztrzepac widelcem, dodać mleko, sól i pieprz do smaku. Dokladnie wymeiszać.
Na paelni roztopić masło, dodać posiekany drobno szczypiorek i smażyć 2 minuty mieszając bez przerwy. Dolać jajka z mlekiem i smażyć aż jajka się zetną- mieszając od czasu do czasu.
Podawać tosty z jajecznicą i pomidorkami kokatajlowymi

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    samodzielnie zrobione tosty? Jestem pełen podziwu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pomysl fajny na tosty
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    ciekawe danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    Mniam mniam;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !