Sposób przygotowania

1. Jajka i cukier włożyć do miski, wlać olej i mleko. Nie mieszać. Drożdże pokruszyć. Jajka można rozkłócić. Przykryć ściereczką kuchenną. Odstawić na noc. Następnego dnia do miski wsypać przesianą mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką. jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać więcej mąki. Ciasto włożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki starannie umyć, usunąć pestki i ułożyć na cieście.
2. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier puder. Dodać tłuszcz, zagnieść i pokruszyć na ciasto.
3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.Piec ok. 50 min. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć papierem, żeby kruszonka się nie przypaliła.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Drożdżowe zawsze na topie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    pyszne ciacho:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    drożdzowe ciasta z owocami , mmm najlepsze :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Takie ciasto się nie znudzi ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    fajny i ciekawy przepis
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    mniam pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    ppaulina

    pyszna drożdżóweczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    rewelacyjne jest takie ciasto drożdżowe z owocami
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobre,bardzo lubię
  • 0
    08675_hd
    Opublikowano

    anna stelmaszczyk

    Wygląda pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    bardzo lubię drożdżowe ciasta
  • 0
    fot-21
    Opublikowano

    Marta Ryżek-Kalkowska

    smakowita drożdżówka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !