Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
drożdże 100 g
cukier puder 2 szk
margaryna Kasia 250 g
mleko 3/4 szk
mąka 6 szk
sól 1 szczypta
jagody 300 g
mąka 1 łyżka
cukier 2 łyżka
białko 1 szt
cukier puder 1 szk
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami

Kasię stopić i ostudzić.
Do miski dajemy kolejno składniki według tej kolejności jak w spisie.
Nie mieszamy i odstawiamy miskę z zawartością na godzinę.
Po tym czasie gdy masa lekko podrośnie wyrabiamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta, robimy krążek na środek kładziemy po łyżeczce jagód i formujemy kulkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy i smarujemy rozmąconym białkiem.
Gdy bułki podrosną wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut.
Lekko przestudzone bułki smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.05.2012 12:09
fajne do mleczka
agnieszka214 27.03.2012 14:02
pychota
cukiereczek 25.11.2011 09:37
Lubię to
Małgorzata113 19.08.2011 18:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak