Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitury śliwkowo-aroniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg
aronia 1 kg
cukier 1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitury śliwkowo-aroniowe

śliwki umyć,usunąć z nich pestki i rozgotować .
Aronię umyć ,dokładnie osączyć z wody i skręcić przez maszynkę,przełożyć do garnka i też rozgotować ,następnie połączyć obie rozgotowane masy owocowe ,dodać cukier i szczyptę soli i tak długo smażyć na małym gazie często mieszając,aż masa zgęstnieje i nabierze takiego brązowego odcienia(dobrze jest to starym sposobem rozłożyć na 2-3dni) .
Gorące konfitury przełożyć do słoiczków,odstawić do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 20.05.2012 20:13
fantastyczne połączenie, musze wyprobować, bo mam mnóstwo aronii
Renataj 19.01.2012 23:46
Ostatnio polubiłam wszystko co z aronią. A konfiturkę z pewnością zrobię ale dopiero na jesień.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak