Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki,podsmażyć na patelni wysmarowalej oliwą z oliwek. Dodać mięso mielone (najlepiej z udźca indyka). Dodać pomidory z puszki (krojone bez skóry) i doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Odłożyć kilka oliwek do ozdobienia wierzchu, a resztę podzielić na pół. Połowę oliwek poprzekrajać na pół i dodać na patelnię. Wszystko wymeiszać i dusić pod przykryciem ok 20 minut.

W rondelku przygotować sos. Roztopić masło i dodać mąkę, gdy się połączą, stopniowo dolewać mleko-ciągle mieszając. Jak powstanie gęsty sos- doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropli oliwy z oliwek i ułożyć warstwę makaronu lasagne (wybrać taki, którego nie trzeba gotowac przed pieczeniem). Następnie wartstwa mięsa, polac sosem i przykryć makaronem. Potem mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Potem połamany na kawałki ser pleśniowy typu lazur pomieszany z drugą połoaą oliwek pokrojoną w plasterki, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, potem plastry żółtego sera i pokrojone w plastry zostawione oliwki.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Coś w sam raz dla wielbicieli makaronu... Idealne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !