Sposób przygotowania

Drożdże trzeba rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Powinny zacząć buzować, pienić się, jeżeli tego nie zrobią, znaczy, że z drożdżami było coś nie tak i trzeba użyć innych.
Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.
W rondelku roztopić masło, wlać mleko i śmietanę (najlepiej 18%), po ostudzeniu dolać do miski.
Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie w miseczce trzeba zmieszać 3 łyżki cukru z czubatą łyżką cynamonu.
Roztapiamy łyżkę masła na wolnym ogniu.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy dokładnie cały prostokąt cukrem z cynamonem. Zwijamy jak roladę i kroimy mniej więcej centymetrowe plastry.
Bułeczki układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach!
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy każda bułeczkę roztrzepanym jakiej i posypujemy grubym cukrem.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    Robię podobne, są pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    W składnikach brakuje 1/2 szklanki mleka
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    muszą być naprawdę dobre :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    robiłam nie raz z podobnego przepisu i są rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    wspaniałe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !