Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę.
KREM:
Z pół litra wody odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę wody zagotować. Do gotującej się wody wlać rozrobiony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Ugotowany budyń zestawić z ognia, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać. Polewa: Do rondla wbić 1 jajko, wsypać kakao, 3 łyżki cukru, dobrze rozmieszać mikserem. Do rozmieszanego jajka, wlewać powoli rozpuszczoną gorącą margarynę, cały czas mieszając do zgęstnienia polewy.
PONCZ
Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem. Używać do nasączania krążków tortowych.
Ciasto przekroić na 3 placki.
Pierwszą część ciasta nasączyć ponczem, wyłożyć dżem śliwkowy, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć ciasto, następnie wyłożyć na ciasto krem budyniowy z galaretką, przykryć ciastem.
Wierzch ciasta nasączyć, polać polewą czekoladową.