Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z kaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 20 dkg
cebula 1 szt
masło klarowane 2 łyżki
śmietana gęsta 1 opakowanie
jajko 2 szt
boczek wędzony kilka plasterków
śliwowica 25 ml
majeranek 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
kaczka 1 cała

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z kaczki

Kaczkę myjemy,osuszamy nacieramy majerankiem,solą i pieprzem i pieczemy do miękkości,następnie zdejmujemy skórę oddzielamy mięso od kości i mielimy je razem z uduszoną na klarowanym maśle cebulą oraz wątróbkami,mieszamy ze śmietaną i dodajemy alkohol,przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz a na koniec żółtka i sztywną pianę ubitą z białek.Tak przygotowaną masę wkładamy do foremki wyłożonej cienko pokrojonymi plasterkami boczku..Przykrywamy boczkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy do zarumienienia boczku.Podajemy po ostudzeniu z sosem pomarańczowym,śliwkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.12.2011 01:09
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak