Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

łopatka wieprzowa b/k, odtłuszczona - 1kg,
pieczarki - 500g,
por,
śmietana 18% - 500ml,
czosnek - 3-4 ząbki,
natka pietruszki,
kaszka kukurydziana lub maka kukurydziana bądź pszenna,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona,
maggi,
olej do smażenia,
cukier - łyżka.

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Posypać solą, pieprzem oraz papryką z obu stron. Każdy plaster obtoczyć w kaszce kukurydzianej (lub mace) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia zaroodpornego i ulozyc obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso krótko podsmażamy prążki pora i ukladamy go na mięsie. Śmietanę mieszamy z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy cukier i mieszamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Grzyby ukladamy na mięsie i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Dodajemy rozdrobniona natkę pietruszki i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    bardzo apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    łopatka często gości w moim domu w wersji z pieczarkami jeszcze nie robiłam wiec czas to zmienić i zrobić
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    łopatka często gości w moim domu w wersji z pieczarkami jeszcze nie robiłam wiec czas to zmienić i zrobić
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    łopatka często gości w moim domu w wersji z pieczarkami jeszcze nie robiłam wiec czas to zmienić i zrobić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    brzmi dobrze
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    świetny przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !