Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicą na kiełbasie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa polska surowa
cebula
soczewica czerwona (łuskana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicą na kiełbasie

SKŁADNIKI:

soczewica czerwona łuskana - 1 i 1/3 szklanki,
kiełbasa polska surowa - 3-4 pętka,
cebula,
por,
marchew - 3 sztuki,
korzeń pietruszki - duży,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
ziemniaki - 6 niedużych,
przecier pomidorowy - 4-6 łyżek, do smaku,
czosnek - 2-3 ząbki,
natka pietruszki,
natka selera,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
vegeta,
śmietana.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewice przepłukać zimna woda, aż będzie czysta. Zalać woda ponad powierzchnię ziaren i odstawić na 20 minut (lub wg wskazówek na opakowaniu). Kiełbasę i cebulę pokroić, zalać wrzącą wodą (ok 2,5 litra). Przyprawić solą oraz vegetą, zagotować i zebrać szum. Dodać pokrojone drobno: marchew, pietruszkę, selera, ziele angielskie, liść laurowy oraz odsączoną soczewicę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut, dodać przecier pomidorowy, gotować przez kolejne 15 minut na małym ogniu. W razie koniecznosci uzupełnić wodą. Dodać pokrojonego w prążki pora, rozdrobniony czosnek oraz natkę pietruszki i selera. Gotować przez kilka minut do miękkości wszystkich składników, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać w półmiskach z kleksem słodkiej lub kwaśnej śmietany

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 15.03.2012 13:00
no zjadłoby się taki talerzyk, pychotka ;)
IZABELA29 05.11.2011 19:59
widać po zdjęciu,że pożywna zupka ...
agnieszka214 27.08.2011 06:57
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak