Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane bakłażany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet winny 1 szklanka
oliwa 1 szklanka
czosnek kilka ząbków
natka pioetruszki posiekana 1/2 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane bakłażany

Umyte i osuszone bakłażany kroimy w plastry a następnie w paski dobrze je solimy i zostawiamy na noc w szklanej misce.Gotujemy szklankę octu z cukrem i wkładamy odsączone bakłażany i gotujemy partiami pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min,następnie odcedzamy i układamy w słoikach przekładając pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku i przesypując natką pietruszki.Zalewamy gorącą ale nie wrzącą oliwą tak aby przykryła warzywa i zakręcamy,poruszamy słoikiem aby oliwa dotarła do wszystkich zakamarków .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.10.2011 10:19
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak