Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane
otręby pszenne
kaszka kukurydziana

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane

SKŁADNIKI:

płatki owsiane - 2 szklanki (poj.szkl.250ml),
otręby pszenne - szklanka,
kaszka kukurydziana (o grubości ziaren kaszy manny) - szklanka,
rodzynki - 200g,
kandyzowana skórka pomarańczowa - 100g,
maka żytnia - szklanka,
mleko świeże 3,2% - szklanka,
woda - szklanka
jaja - 2,
olej - 0,5 szklanki,
cynamon - 1 i 1/3 łyżki,
soda - 2 łyżeczki,
cukier - 6-7 łyżek,
aromat migdałowy (lub inny) - kilka kropel.

PRZYGOTOWANIE:

Jaja rozbełtać. Podobnie jak w cieście na muffinki, wszystkie suche oraz mokre składniki mieszamy w osobnych miskach. Łączymy składniki mokre z sypkimi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy na nim okrągłe ciasteczka. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Ciasteczka zjadamy w ciągu 2-3 dni, bo mogą spleśnieć. Nie twardnieją na drugi dzień. Z podanej proporcji wyszło mi 40 ciasteczek, które zniknęły w mgnieniu oka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.11.2011 07:59
fajne murzę kiedyś spróbować
iknkirke 06.10.2011 19:02
fajne
treonina 14.09.2011 22:59
takie ciasteczka są naprawdę świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak