Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa świeża - 1kg,
cebula - 2 nieduże sztuki,
smalec lub inny tłuszcz do smażenia - 2 łyżki,
wino wytrawne białe lub czerwone - 250ml,
sos sojowy - 3 łyżki,
majeranek,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
maggi.

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę wielokrotnie przepłukać w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się szklić, przesunąć ją na obrzeża patelni i wrzucić wątróbkę (można ją wcześniej pokroić na mniejsze części). Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz pieprz. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy wątróbka lekko zbrązowieje, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz ziołowy. Chwilkę podsmażamy często mieszając. Łączymy wątróbkę z cebulą i dodajemy wino. Gotujemy kilka minut. Przekrawamy większy kawałek wątróbki, aby sprawdzić, czy już jest gotowa. Ostatecznie doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką. Na drugi dzień danie jest jeszcze lepsze.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    jeszcze takiej nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    No proszę, walory smakowe muszą być wspaniałe dzięki temu, że jest wino.
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !