Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w kapuścianym wieńcu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mule
kapusta pekińska
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w kapuścianym wieńcu

SKŁADNIKI:

mule - mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej, 250g,
kapusta pekińska - 1/2 dużej główki,
cebula,
papryka zielona,
pomidory w kartoniku lub w puszce - 400g,
przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku,
vegeta,
oliwa lub olej do smażenia - 4 łyżki,
cukier,
sok z cytryny - do smaku,
sól, pieprz,
czosnek - ząbek,
masło - 4 łyżki,
wino wytrawne - białe lub czerwone - 125ml.

PRZYGOTOWANIE:

Mule rozmrozić i wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Osączyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło i dodać mule. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć często mieszając. Po pięciu minutach smażenia zalać je winem i dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok 10-15 minut). W czasie, kiedy dusimy małże, przygotowujemy kapustę. Kapustę posiekać, paprykę i cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kapustę, cebulę oraz paprykę, przyprawić vegeta, pieprzem, podsmażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, pokrojony drobno czosnek oraz przecier pomidorowy. Smazyc do miękkości wszystkich składników, aż kapusta zrobi się \'\'rozciapana\'\'. Przyprawić ostatecznie do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem (ew.maggi).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 12.09.2014 15:57
mule ładnie podane, mniam
rjustysia 31.01.2012 11:48
Takiego po??czenia nie znam :) musi by? smaczne :)
suzana 17.08.2011 19:37
pychota
mikrusiak 17.08.2011 18:53
wygląda wytwornie...:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak