Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 4 dkg
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 10 dkg
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
rodzynki 10 dkg
tłuszcz do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z budyniem

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodajemy drożdże,rozpuszczone letnie masło dwa całe jajka i żółtko,cukier,cukier waniliowy oraz szczyptę soli.Długo wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od ręki a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryte ściereczką.Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w 3 szklankach mleka i studzimy,mieszamy z umytymi rodzynkami.Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy dwa prostokąty 20 na 30 i wykładamy na nie masę budyniową i zawijamy roladę od krótszego boku a następnie kroimy na 2 centymetrowe plastry i układamy na wysmarowanej masłem blasze i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 29.10.2011 14:14
uwielbiam
mikrusiak 17.08.2011 18:51
hm... dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak