Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 160 g każdy. Mięso marynować ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.

Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę gęsią podpiec z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.

Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi szparagami. Całość udekorować smażonymi pomidorami koktajlowymi, gałązkami rozmarynu i pierożkami leniwymi.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    trochę wymyślny ten przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    muszę wypróbować ten przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepis warty wypróbowania
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Nie lubię watróbki ale ogólnie przepis jest ciekawy.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    zabawne
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    ja lubie połączenie słodkiego ze słonym:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    wykwintnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa36

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ojjj pychotka :) palce lizać mniammm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetycznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !