Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

szparagi - kg (2 pęczki),
udka kurczaka - 1kg,
ziemniaki młode - 1,25kg,
kapusta pekińska - 0,5 dużej główki,
cebula,
seler naciowy - 2 łodygi,
koper,
jogurt grecki lub śmietana - do zabielania i do smaku,
vegeta,
sól,
pieprz,
liść laurowy - 2 sztuki,
kolendra mielona,
pieprz,
przyprawa do zup w płynie,
czosnek - ząbek.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i przełożyć do dużego garnka, zalać wrzącą wodą, przyprawić solą i vegetą.Gotować przez 10 minut, zebrać szum. Kapustę i cebulę drobno poszatkować i dodać do wody z mięsem. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. . Szparagi obrać i drobno pokroić, dodać do zupy. Seler naciowy obrać, drobno pokroić i wraz z listkami laurowymi dodać do gotującej się zupy. W razie potrzeby, podczas gotowania dolać więcej wrzącej wody. Gotować bez przykrycia, w czasie gotowania przyprawić kolendrą, pieprzem, solą, vegetą oraz przyprawą do zup w płynie. Pod koniec gotowania, gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodać posiekany drobno czosnek, zabielić jogurtem i ostatecznie doprawić do smaku. Porcje w półmisku posypać świeżo posiekanym koprem (lub, tak jak w moim przypadku - suszonym). Mięso podawać osobno.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ta zupa musi być pyszna.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !