Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuskie pierożki z wiśniami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
mąka 25 dkg
masło 25 dkg
sól szczypta
woda 1 szklanka
Nadzienie:
żółtko jajek 1 szt
mleko skondensowane 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy
wiśnie bez pestek 1/2 KG

Przepis i sposób przygotowania na: francuskie pierożki z wiśniami

Z mąki, soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste gładkie ciasto owijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Ciasto wałkujemy na grubość centymetra,mocno schłodzone masło kroimy na 4 plastry i układamy na cieście obok siebie.Boki placka zakładamy na masło jak kopertę rozwałkować i jeszcze raz składamy.Składanie i wałkowanie powtarzamy trzykrotnie. Odkładamy do lodówki na godzinę i znowu wałkujemy składamy pięć razy i znów odkładamy na godzinę do lodówki i tak powtarzamy trzy razy.Po ostatnim schłodzeniu wałkujemy placek na grubość centymetra i bardzo ostrym nożem wykrawamy kwadraty o boku siedmiu centymetrów.brzegi zwilżamy wodą i nakładamy po 3 wiśnie i zlepiamy.Blachę płuczemy zimną wodą i układamy pierożki i smarujemy je żółtkami rozmąconymi z mlekiem.Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 13 min.Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak