Sposób przygotowania

Z mąki, soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste gładkie ciasto owijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Ciasto wałkujemy na grubość centymetra,mocno schłodzone masło kroimy na 4 plastry i układamy na cieście obok siebie.Boki placka zakładamy na masło jak kopertę rozwałkować i jeszcze raz składamy.Składanie i wałkowanie powtarzamy trzykrotnie. Odkładamy do lodówki na godzinę i znowu wałkujemy składamy pięć razy i znów odkładamy na godzinę do lodówki i tak powtarzamy trzy razy.Po ostatnim schłodzeniu wałkujemy placek na grubość centymetra i bardzo ostrym nożem wykrawamy kwadraty o boku siedmiu centymetrów.brzegi zwilżamy wodą i nakładamy po 3 wiśnie i zlepiamy.Blachę płuczemy zimną wodą i układamy pierożki i smarujemy je żółtkami rozmąconymi z mlekiem.Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 13 min.Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !