Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki babuni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
żółtko jajek 5 szt
śmietana 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: faworki babuni

Z mąki, żółtek śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać paski długości około 10 cm. Środek naciąć wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparkę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.Osaczyć. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak