Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowo-pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 0,5 kg
pieczarki 30 dag
pomidory 40 dag
śmietana 0,5 szklanki
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
bulion 0,3 szklanki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowo-pieczarkowym

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone pokrojone w plastry lub ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. podsmażamy ok. 15 min. Wlewamy bulion i dodajemy pomidory obrane ze skórki / mogą być z puszki/. Wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę wymieszaną z koncentratem. Ciągle mieszając zagotowujemy. Ponownie doprawiamy do smaku.Jeśli pomidory są bardzo wodnite dodajemy więcej śmietany, tak by sos był dość gęsty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak