Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort dwa serca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 sztuki
budyń śmietankowy 2 sztuki
margaryna 1 kostka
powidła śliwkowe 1 słoik
mleko 3 szklanki
sok z cytryny
cukier puder
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: tort dwa serca

Biszkopt:
jajka 6 sztuk
3/4 szkl.maki pszennej
3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
1 szkl, cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę,dodać żółtka i cukier.Następnie dodać przesianą makę i mąkę ziemniaczana oraz proszek.Wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku ok35 minut.



Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.

Biszkopt przekroić na 3 krążki,następnie wykroić porządany kształt-serca. ,nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wódką i cukrem pudrem.Przekładać kremem i powidłami.Wierzch tortu również posmarować kremem.

Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzyna124 26.10.2011 09:06
piękny:)
Renataj 24.09.2011 01:21
Cudne
sylwia / sytofala 24.08.2011 15:14
widziałam twoje torty w galerii.... jaki ten świat mały:)
Babciagramolka 16.08.2011 20:59
Śliczne
szyba 16.08.2011 20:00
smakowite
szyba 16.08.2011 20:00
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak