Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczne karmelizowane żeberka z Indyjską mizerią

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 1 szt.
ogórek 300 gram
olej roślinny 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
miód gryczany 1 łyżka
sos worcester 1 łyżka
żeberka
jogurt naturalny 200 gęsty
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne karmelizowane żeberka z Indyjską mizerią

Szybki przepis na udany aromatyczny obiad.Który podbije serca każdego mężczyzny a nie obciąży żołądka.

Żeberka:

Ja kupuje żeberka firmy mazury są mocno uwędzone aromatyczne i idealne do tej potrawy.

Żeberka kroimy na kawałki po 5-6 kostek każdy, wrzucamy na płaską dużą patelnie (polecam grillowe z Ikei) i powoli podgrzewamy.

Glazura:

W tym czasie na suchej patelni prażymy kmin i kolendrę aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać, po czym przekładamy do moździerza lub młynka i mielimy.Proszek mieszamy z miodem i sosem Worcester i łyżką wody.

Gdy żeberka zaczną wytapiać tłuszcz, pędzelkiem nakładamy glazurę i obracamy mięso, delikatnie smarując całość. (Starajmy się grillować bardziej stronę z mięsem niż z kostkami by skórka niestwardniała)

Pilnując by glazura się nie przypaliła ozłacamy żeberka i podajemy gorące , można je też dla wygody podzielić na mniejsze paski.

Mizeria:
Ogórek myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach,( jeśli chcemy by była delikatniejsza możemy obrać ogórki).Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do ogórka ,całość odsączamy z nadmiaru wody np na sitku lub delikatnie przechylając miskę (polecam wypić ten pyszny sok).Dodajemy jogurt i mieszamy .
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gorczyce do momentu aż zacznie pękać. Polewamy mizerię i mieszamy.

Danie podajemy z sokiem pomidorowym lub piwem :)
Smacznego !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 16.06.2013 22:42
Ekspresowe danie, a jak smacznie się zapowiada! :)
bietka 20.07.2012 09:14
ale pychota
eeee 04.07.2012 12:16
wygląda rewelacyjnie pewnie tez tak smakuje
Wiesława1 01.06.2012 08:19
zapachniało super
Małgorzata106 05.04.2012 17:40
super
caralajna 19.03.2012 05:54
świetne
Cynowa_Beata 08.03.2012 22:34
Tylko pamiętajcie to chodzi o takie już uwędzone żeberka, najfajniej i tak wychodzą z nad ogniska albo grilla :)
Monika78 08.03.2012 13:59
wyglada apetycznie,,, ja zawsze jem oczami hehe
cooleczka 02.03.2012 17:14
ja też wypróbuję :)
ziutula
ziutula 07.02.2012 18:16
wypróbuę ale na świeżych...
Małgorzata106 23.01.2012 08:42
super
eli82 15.12.2011 16:55
super
malcik111 15.12.2011 10:44
super i wygląda smakowicie:)
FAFIK 30.08.2011 20:23
Świetny przepis
Dorian 19.08.2011 08:25
super przepis
szyba 16.08.2011 19:59
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak