Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrówka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 8
mąka 2,5 szklanki
cukier 2 szklanki
woda letnia 20 łyżek
olej 20 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
masa
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Metrówka

Składniki na ciasto prócz kakao podzielic na połowę, do drugiej połowy ododać kakao.
Ciasto jasne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce. Przeciąć na pół.
Ciasto ciemne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem oraz kakao i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce.
Masa:
Ugotowac budyń. Masło utrzec na puszysta masę, powoli dodawać po łyzce zimnego budyniu. Ciasta przełożyc masą, a reszta posmarowac boki i obsypać zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 28.08.2011 12:32
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak