Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wkładką kakaową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło 10 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 3 szt
mleko 200 ml
drożdże 3 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wkładką kakaową

Połowę ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże wymieszać i pozostawić na 1/2 godz do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, pozostałe mleko, sól i utarte z cukrem do białości żółtka. Wyrabiać około 1/2 godziny. Po tym czasie wlać roztopione ostudzone masło i wsypać cukier waniliowy. Wyrabiać jeszcze przez chwilę. 1/3 ciasta wymieszać z kakao i śmietaną. oba ciasta cienko rozciągnąć. Na białe ciasto położyć kakaowe i zwinąć w rulon. Włożyć do wąskiej przygotowanej brytfanny. Gdy ciasto wyrośnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.09.2013 14:35
Super ciacho.
romanrafal
romanrafal 30.12.2012 19:24
pycha
Iwusia 12.04.2012 22:38
smakowite i piękne zdjęcie
Monika193
Monika193 02.11.2011 22:44
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak