Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
margaryna 380 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
jajko 6
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2,5 szklanki
twaróg 1 kg
budyń waniliowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 200 g
brzoskwinie w puszce 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami

CIASTO:
* 2,5 szklanki mąki
* 180g margaryny
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 szklanki cukru

Wszystkie składniki zagnieść. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manna lub bułką tartą.


MASA SEROWA:
* 1kg sera
* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 żółtko
* 1 budyń waniliowy

Twaróg przepuścić przez praskę. Jajka ubić z cukrem. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie utrzeć. Masę serową wylać na ciasto.

Ułożyć brzoskwinie (można obtoczyć je w mące).

GÓRA:
* 2 białka
* 1 szklanka cukru
* 200g margaryny
* 200g wiórków kokosowych

Biała utrzeć z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i roztopioną, gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Wylać na brzoskwinie.

Sernik piec 1h w 180C.

Najlepiej w piekarniku ustawić tylko grzanie dolne. W mnie, ponieważ grzanie było dolne i górne, wiórki się trochę przypaliły mimo, iż położyłam na mnie papier do pieczenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak