Sposób przygotowania

Kartofle obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w garnku i ugotować z 1 łyżeczką soli. Odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do kartofli. Farsz: W między czasie przygotować kurki. Dokładnie je oczyszczamy, myjemy na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy kurki na trochę mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, wtedy dodajemy drobno posiekana cebulkę, doprawiamy sola i pieprzem, trzymamy tak długo aż cebula zrobi się szklista. Studzimy. Przygotowanie klusek: Kartofle przekładamy do miski, wyciągamy 1/4 kartofli, w to miejsce dodajemy mąkę kartoflaną (w tym przypadku były to 4 łyżki), dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto i formujemy je w kształcie koła, spłaszczamy, nakładamy przestudzony farsz z kurek, zlepiamy i kulamy w rękach tworząc okrągłą kluskę. Z tego przepisu wyszło 14 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy kluski, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulka i masłem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    fajowe, te kluski jak takie pyzy wyszły
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Dzisiaj u mnie świeża dostawa kurek, więc mogę pokombinować. A takie kluski to dobry pomysł.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    niebo w gębie
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    kluseczki smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !