Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój pomysł na pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kartofle duże 2 szt
jajko 1 szt
mąka kartoflana 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki
sól do gotowania 3 łyżeczki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
sól i pieprz do smaku
kurki 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mój pomysł na pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

2 Kartofle obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą, Ugotować z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzić i ostudzić. Przecisnąć przez praskę.
Farsz: W między czasie przygotować kurki. Dokładnie je oczyścić, przelać wodą na sicie i odcedzić. Rozdrobnić je na mniejsze kawałki, rozgrzać na patelni kopiastą łyżkę masła, dodać kurki, dusić aż płyn z kurek odparuje, następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Ostudzić. Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodać 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę. Posypać deskę mąką, odcinać po kawałku z ciasta i za pomocą wałka rozwałkować na cienkie kawałki, z których wyciskać koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu, zlepić dokładnie jak normalne pierogi. Układać na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Ugotować wodę w dość dużym garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszyć ogień pod garnkiem i wkładać pierogi i gotować je 5-7 minut od wypłynięcia, Pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz, polać resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 25.10.2011 22:17
świetne danie
Beatris 21.08.2011 18:01
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak