Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
cukier puder 50 g
proszek do pieczenia 1 mały
żółtko jajek 4
margaryna 1 kostka
sól szczypta
cukier waniliowy 1
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Z maki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek, margaryny i soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie połowy. Do połowy dodajemy 2 łyzki śmietany, rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Druga połowe wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Na ciasto na blasze rozkładamy rozgotowane jabłka i posypujmey cukrem waniliowym. Pokrywamy drugą połowa ciasta z zamrażalnika. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Piec ok. 1 godziny. Posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 24.02.2012 15:59
dawno nie jadłem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak