Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym a\'la Monika

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
ryż 20 dag
cebula biała 1 sztuka
śmietana 12% 2 łyżki
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 90 g
woda 2-3 szklanki
kapusta biała 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym a\'la Monika

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, ze smażyć i wyłożyć na mięso. Ryż ugotować na pół miękko i również wyłożyć do mięsa. Dodać sól, pieprz i całość wyrobić na jednolitą masę. Kapustę obmyć pod bieżącą wodą, oderwać pierwsze liście i sparzyć w garnku z gotującą się wodą. Po sparzeniu wyciąć nożem nerw z liści kapusty. Następnie na liście wykładać garść mięsa i zawijać części boczne liścia do środka a następnie z góry na dół przeturlać na wzór rulonu. Gotować gołąbki przez około 1 h na wolnym ogniu. Do wody dodać koncentrat i gotować jeszcze 15 minut. Podawać z ziemniakami, z chlebem, same, lub z ryżem i kaszą. (Śmietanę można dodać z koncentratem, ale nie każdy lubi ze śmietaną sos)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 13.09.2011 15:05
lubie
gosia47-47 16.08.2011 10:35
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak