Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pączki z powidłami śliwkowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
drożdże 10 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 7 sztuk
mleko ciepłe 2 szklanki
cukier 6 łyżeczek
masło 1/2 kostki
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 1 słoik
cukier puder do posypania
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki z powidłami śliwkowymi

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy 20 dag mąki i wszystko zalewamy szklanką lekko ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy łyżką i odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijamy na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy jajka, resztę mąki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodajemy spirytus, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto urośnie, bierzemy niewielką ilość na dłoń i formujemy krążki.  Łyżeczką układamy nadzienie na cieście i formujemy pączka. Układamy na wysypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

W garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na odpowiedni kolor.
Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Żaneta1 24.11.2011 18:46
super;)
ziutula
ziutula 19.10.2011 13:26
pyszniutkie
Edyta31 11.09.2011 21:43
przepysznie wyglądają, muszę spróbować :)
Izabela/bella81 27.08.2011 08:09
na pewno przepyszne
motomaniak 23.08.2011 12:56
pycha
olivka 19.08.2011 08:13
apetycznie wygladają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak