Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy 20dkg mąki i wszystko zalewamy szklanką lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszamy łyżką i odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijamy na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy jajka, resztę mąki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodajemy spirytus, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, bierzemy niewielką ilość na dłoń i formujemy krążki, łyżeczką układamy nadzienie na cieście i formujemy pączka. Ukladamy na wysypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na odpowiedni kolor.
Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    olivka

    apetycznie wygladają
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    na pewno przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    przepysznie wyglądają, muszę spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszniutkie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Żaneta1

    super;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !